Ko darīt, ja piemeklējis kārtējais vīruss?
Slikta pašsajūta
Aizlikts deguns un bieža šķaudīšana? Sāpošs kakls, klepus un nogurums? Visticamāk, ka tā ir saaukstēšanās, ko izraisījis kāds no vīrusiem, kas cilvēkam šķaudot vai klepojot, nokļuvuši gaisā. Ja papildus iepriekš minētajiem simptomiem pievienojies drudzis – 38 grādu temperatūra un vairāk, galvas sāpes, muskuļu sāpes, izteikts nogurums, caureja, nelabums, vai vemšana, ļoti iespējams, ka tā ir gripa.
Ko darīt?
Saaukstēšanās nav nekas patīkams, tomēr parasti ir nepieciešamas tikai neliela atpūta un daži, pavisam vienkārši mājas līdzekļi – zāļu tējas, atpūta, spēcinošs un uzturvielām bagāts uzturs, lai šī slimība pārietu. Tieši tā pat arī vieglas gripas gadījumos.
Tomēr, ja ir gripas smagākā forma un ķermeņa temperatūra virs 38 grādiem saglabājas ilgāk kā 3 dienas vai ķermeņa temperatūra pārsniedz 39.5, noteikti nepieciešams apmeklēt ārstu! Tāpat nepieciešams sazināties ar ārstu, ja simptomiem pievienojas spēcīgas sāpes un grūtības elpot.
Kas palīdz?
Cīņa ar saaukstēšanos vai gripu var izraisīt šķidruma trūkumu organismā, tādēļ organismam ir nepieciešams ūdens – speciālisti iesaka izdzert vismaz astoņas 250 ml glāzes ūens dienā. Daļu no ūdens daudzuma lieliski aizstāj zāļu tējas – liepziedu, pelašķu, kumelīšu vai aveņu tēja, kam pievienots ingvers, kanēlis vai lakricas sakne. Ja slimības laikā nomoka klepus, izcili palīdzēs aveņu vai upeņu tēja.
Papildu nepieciešams bieži vēdināt telpas, un parūpēties, lai tajās ir vidēji mitrs un silts gaiss. Pārlielu sauss vai mitrs gaiss var radīt grūtības elpot. Kā arī, ja infekcija ir nopietna, cieš asinsvadi un sirds, tāpēc jebkāda lieka slodze nāk par sliktu.
Vēl viens svarīgs faktors, lai veiksmīgi atveseļotos, ir pareizs uzturs. Speciālisti iesaka produktus, kuru sastāvā ir augsts C vitamīna saturs – kivi, brokoļus, puķkāpostus, zaļos lapu salātus, lociņus, spinātus, apelsīnus, citronus, mandarīnus un citus citrusaugļus, asos čilli un saldos piparus. Ieteicams lietot arī “pretvīrusu” pārtikas produktus – ķiplokus, sīpolus, garšvielas – kurkumu, krustnagliņas un kanēli, svaigas ogas, siltas tējas, zupas un buljonus.
D vitamīns visa organisma labsajūtai
Kā viens no būtiskiem papildus faktoriem minams D vitamīns, kas, uzņemts pietiekamā daudzumā, palīdz normālas imūnsistēmas funkcionēšanai. Pat ja slimība jau ir piemeklējusi, svarīgi padomāt par D vitamīna uzņemšanu – atveseļošanās laikā organisms patērē D vitamīnu lielākos daudzumos, kas var izraisīt pazeminātu D vitamīna līmeni pat cilvēkiem, kas D vitamīnu uzņem regulāri. Optimāls D vitamīna līmenis var ne tikai pasargāt no saslimšanas, bet saslimšanas gadījumā atbalstīs imūnsistēmu ātrākam atveseļošanās procesam. [1]
Avoti:
[1] Kadiša, A. (2024). D vitamīns un autoimūnas reimatiskas slimības. RAKUS, RSU. Prezentēts D vitamīna dienā, 02.02.2024.